Eseménynaptár

1. nap (hétfő): Veszprém Megyei Levéltár

 
Reggel egy kis kupaktanács után nekiálltunk a munkának. Mindenki dolgozott, volt olyan aki térképen és volt aki családi vagy egyéb történet lefordításával dolgozott. Ugyan is ha minden a tervek szerint halad, a blogunkban található bejegyzések több nyelven lesznek majd olvashatók. 
Mivel délre vártak minket a Veszprém Megyei Levéltárban, ki gyalog, ki autóval, ki pedig busszal utazott az úticélhoz.
Bent megtekinthettünk egy raktárszobát - Veszprém vármegye jegyzőkönyvéből egy könyvet latinul, egy másik példányt pedig magyarul, a kutatószobát és a tárgyalószobát. Itt meghallgattunk egy rövid előadást Nagy Szabolcs előadásában.
Mindegyikőnknek nagyon tetszett a mai program, reméljük a holnapi is hasonló lesz.
 
Gin & Rottykoli

 

2. nap (kedd): Tanulmányi Raktár - Veszprém

A mai napon Rainer Pál - a Laczkó Dezső Múzeum történésze - számolt be nekünk saját felmenőinek történetéről, kik megélték a háború szörnyűségeit. Azt megállapíthatjuk, hogy akik túlélték a harcokat és hazajöttek,  mind árnyékai voltak önmaguknak. Mind lelkileg és fizikailag megtörtek.

Megtekinthettünk olyan szerszámokat (fegyvereket, kulacsoka, táskákat, stb.),  felszereléseket és emléktárgyakat, melyek a háború idejéből származnak. Sajnos nem sokáig volt lehetőségünk közelről is megszemlélni őket.

A mai nap is szintén tetszett!

 

Gin & Rottykoli